Life is a highway

Livet som småbarnsförälder, fru, dotter, syster, vän och tankbilschaufförska. Allt från svammel till viktiga saker i mitt tycke!

springpojken :)

Kategori: Timo 1 år

 






Uppdatering om Timpobert;
Han vägrar bli matad, han ska äta själv=) Tycker de är både på gott å ont, ganska söligt! :)
Han ha fått en spis, men de som är mest poppis där är att öppna å stänga luckor. Han ha som dille på detta;D
Han går nu :) Visserligen kryper han när han ska iväg nånstans fort, för lite vingligt äre men gå gör han!
Så igår klädde vi på ungen å for på en liten promenix, jag fuskade och lät han ha gåvagnen då jag tyckte de va alldeles för halkigt, är så rädd han fall å slå skallen, kändes då bättre att han fick ha mer stöd!

Han är typ sötast :)


v 24+2

Kategori: Graviditet nr 2

v 25


 

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen. Nu är det dags för ytterligare ett besök hos barnmorskan. Besöken äger vanligtvis rum under arbetstid och du har kanske svårt att motivera för dig själv och kolleger att ta ledigt från jobbet vid varje besök. Men tveka inte att prioritera åtminstone några besök. Då blir din delaktighet i graviditeten naturlig. Fyra öron hör bättre än två. Vi hör olika saker och ställer olika frågor. Väl hemma kan ni prata om vad barnmorskan sa och inte sa. Engagemanget blir naturligt

Hos barnmorskan/kontroller

Nu var det antagligen ett bra tag sen ni var hos barnmorskan sist. Mycket har hänt sen inskrivningsbesöket. Vid det här besöket får ni en chans att prata igenom ultraljudet och hur ni mår för övrigt. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck, blodvärde och blodsocker, och ibland tar hon ett extra urinprov. Barnets hjärtljud avlyssnas med tratt eller Dopton (ultraljudsförstärkare). Under detta besök får ni även välja förlossningssjukhus samt erhåller moderskapsintyg att skicka till försäkringskassan. Om du har tungt arbete kan du hos försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på försäkringskassans hemsida för mer information.


Hellsicke va veckorna går fort, redan v 25 för fan! Puh, jag vill hinna njuta! Slow down!
Fast ibland skulle de va skönt å ha de över ,jamena.. jag ha typ jätte ont, på morgon får ja mig knappt upp, och kvällarna får J hjälpa mig ur soffan. Sen ha fötterna börja svälla, och det känns lika ont som när man ha åkt skridskor för länge i ett par dåligt knytta skriller..
Kickar i revbenen får jag också titt som tätt, även i pinkblåsan. Int så där jätte skönt, men en påminnelse om vad som är där inne :)

Sen kan jag också säga att det är en jäkla skillnad på hur magen ser ut nu och då jag hade timpen i den.. Jag är myche större nu än då. Kanske ska va så då man är omföderska..




Så här såg jag ut när jag just fått reda på att jag har en till på jäsning.. typ v 8




v 16



och nu, v 25. Nog märks skillnaden! Fet ha ja vare från början, men nog tyck ja jag såg spe ut på första bilden :]Så man ska nog uppskatta sin kropp lite mer än vad man gör, då man inte är gravid alltså.

Hämtat barnvagnen idag, tog TVÅ DAGAR för den å komma! Jag hade väntat mig typ veckor.. jaja, då finns den då iaf :)


Hoppas nu att babyskyddet går ner i den, ME SO HAPPY isf! ;D Vore klockrent!

Köpte också idag på storheden ett litet set i strl 50 :) hihi, byxa, tröja, pyamas och mössa i neutrala färger såklart då ja int vet vad de är jag får :) Har massa bäbiskläder, men nått nytt måste ja ju köpa=)

Köpte mig själv ny tröja och nya byxor, gravidkläder för det är de jag tycker är bekvämast nu. Hatar att ha byxkanten mitt på magen eller under den. Vill dra nått över ;D

Detta handlade jag idag. /Fläskfian



btw

Kategori: Graviditet nr 2

Jag fick beviljat grav. penningen! Så nu kan jag pusta ut! Även sjukpenningen, så nu ska jag luta mig tillbaka och NJUTA av denna graviditet. Som kommer att gå hur fort som hellst, herregud.. det är bara 116 dagar kvar!
Bara nu inte alla dessa krämpor hinn ta live av mig innan, men jag ska bara räcka finger och ligga i soffan och pilla navelludd, iaf dom dagar lilleman är på dagis ;)

stora killen!

Kategori: Timo 1 år

Förra veckan tro ja de va så for vi åt lule å hämta en säng åt lilleman :)
tyckte de passa utmärkt att vänja han å sova i egen säng, och i eget rum ;)
Blir ju så konstigt för han när han får ett syskon, och DÅ helt plötsligt bli ivägföst i eget rum.. För jag vill hellst inte ha han sovande hos oss då, tyvärr när man ha en hungrig bäbis som ska äta varannan timme.. Mycke grin och oväsen för en liten kille som ska sova!

Han är då jätte duktig, ha inte vare nå problem alls me läggningarna. Därimot ha han fått komma till oss på nätterna, vilket jag tycker är helt okej! Så länge han vänjer sig vid att lägga sig i sin egen säng.
Han ha ju vare magsjuk också så då äre ganska skönt å ha koll på han, sen har jag lite svårt å klippa navelsträngen faktiskt :]

Ska väl kasta in nå kort på rumme hans, som jag är riktigt nöjd me :) blev så mysigt! Nu ska bara min far komma hit och fixa dörrarna, så det blir separata dörrar till varje rum, så man slipp gå genom ett för att komma till ett annat, bla så får ju lilla damen springa genom timpens rum.. inte okej. Och då blire tapetserat om!

Sen så har ju gubben köpt en fristående stuga, varmbonad jätte fin! :) Som lilla damen ska få börja bo i senare, då får alla varsitt rum! Vi har inte de största huset om man så säger, men jag hoppar inte vi blir så jäkla långvariga här., Trivs int me så nära till  grannar osv.
Bara man hitta drömstället nånstans, där alla ryms!

v 23+2

Kategori: Graviditet nr 2



Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Amning

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar samt andra kvinnor med erfarenhet av amning. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan. Med modersmjölken får barnet all den näring som det behöver föra att växa och utvecklas de första 6 månaderna. Amningen ger också barnet närhet, kärlek och trygghet. Den nära kontakten som amningen innebär främjar anknytningen mellan dig och ditt barn.

Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.



Det måste vara en liten dam där inne, magen känns annars än me Timo. Den rörs annars jämfört me Timo..
Fast jag trodde iofs att timpen va en tjej också :P Men den som lever får se!
Kaggen växer så de knakar, de kickas å buffas! Härliga tider!
Foglossningen tar kål på mig, speciellt kvällstid och på morgonen, mitt på dan så överlever ja, men fyfan när jag sutte stilla en stund. Blä, och vila behöver ja fan efter ha vare magsjuk nu i några dagar, plus tage hand om en ettåring som också vare magsjuk.. Skönt att han ha fått komma sig iväg på dagis igen, så jag får vila en stund på dagarna. Å att han får roa sig me nå, iställe för att sitta å tråka me mig här hemma.

Nä, pressa lite apelsin och sen zZova!

v 21+6

Kategori: Graviditet nr 2

Blir lite frustrerad, ha börjat svälla i ansiktet (antar jag!?) för pluppen måste jag ta ut på kvällen, den skäver in i läppen å de är aj aj :(
Å precis så vare när Timo skulle komma, men typ i slutet av grav! Kanske v 37 eller 38.. Inte v 22!

J igår.. : "Meh, vilken finn explosion du har fått.. Varför de??"

Jaa.. varför kan man ju fråga sig. Antar de är hormoner som spökar, för jag ha fan en explosion av finnar. Vilken jag inte brukar ha i normala fall, och inte när timpen låg i magen..

Blev heltidssjukskriven i Torsdags, som sagt ryggen vill inte hänga me. Å idag känner jag inte av den fullt lika mycke, men då ljumskarna. Blä.. Nätterna ä int roliga heller, man ligg fan int skönt å på nå jävla vis! Vaknar av att de gör så ont då man ska sno sig.
Somna gör man då me kudde mellan bena och ett försök till att ha värmepåsen på ryggen.. Går väll sådär! :P
Är orolig över FK, tydligen så ligger jag på sjukdag bla bla, och dom tar slut i Maj. Varför ja ligg så långt fram va för jag va sjukskriven i aug-sept 2011, å de räknas tydligen in eller nåå, fattar int riktigt men ba le och se glad ut!
Å får jag inte grav. penning i april, så vet ja int hur jag ska göra.. För i Maj slutar mina sjukdagar, då måste jag söka nytt jobb (?!) för att vara tillgänglig till hela arbetsmarknaden, för mitt jobb klarar jag ju inte av med mina krämpor. Jag förstår mig inte på FK, de kan jag så mycke som säga..
Men jag ska spöa den som inte beviljar mig grav. penning! För tungt jobb har jag! Åtminstone tvinga me mig människan som nekar och låta den lyfta ALLT. Få se hur uppfattningen ser ut då, för har inte den personen träningsvärk efter då vet ja int ;) För man måste lära sig en viss teknik för att lyfta och bända dessa slangar, ananrs får man aj aj i musklerna.
 

3659+/-*//
/ Timo
 
 
 
 
 

nalle puh, nalle puh..

Kategori: Timo 1 år

Ja förstå int va de är som ä så speciellt och intressant me denna Nalle Puh. Timo kan se detta i dödagar! Visst finns de andra program han tycker verkar bra, men då blir han less efter en stund. Nalle Puh blir han inte less!
Ibland känn man sig som en ganska dålig förälder då han få se så mycke film, men det är en riktigt bra barnvakt för min del. Jag får faktiskt en lugn stund, som jag behöver..
Men då tänker jag på mig själv, jag såg gooode mycke film när jag var liten. Men då vare Björnes magasin som gällde ;) Å ja mena, jag är väll int så pjåkig? :)




Har i mitt stilla sinne funderat på att introducera min bäbis till att sova i eget rum, men då är problemet att Js äldre dam måste gå genom Timos rum för att komma till sitt eget, vilket jag är rädd kommer att vara ett störningsobjekt då hon springer ibland på nätter och kliver upp före tuppen på morron.. Så kanske jag måste flörta me min kära pappa så han få komma och hjälpa oss öppna upp en "egen" dörr till hennes rum, för jag vet inte hur det är att ha en 1 1/2 åring i samma rum som en nyfödd bäbis på nätterna? Kommer han få störd nattsömn? För nog ha ja kunna ha han i vårat rum i egen säng för min egen del :) Men jag vill inte att han ska bli störd på nätterna..

Har en del å fundera på=)

v 21+1

Kategori: Graviditet nr 2





Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, (jag ha bara gått upp 2kg!!:D) men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar







UL bild från v 18+2

Som sagt foglossning har kommit för att mest troligt stanna, sammandragningar har jag, både onda och icke onda. Hos bm nu för två veckor sen var hjärtljudet på 160, och mitt blodvärde är kanon! har dock UVI som kommer och går å hjälper nog till att bidra till mina onda SD.
Iförrgår fick pappan känna en spark för första gången, och jag ha känt sparkar nu i då säkert 1-2 veckor tid, så from. v 20 börja ja känna ordentliga sparkar.

Nu måste jag byta en bajsblöja och klä på stora plutten och försöka ta mig ut me han en stund, han är gode uttråkad stackarn :(
 

Åjeh:]

Kategori: Allmänt

 
De va ett jävla tag sen sist jag skrev nå överhuvudtaget, mycke ha hänt! :)
Mitt lilla hjärta ha fyllt ett :) eller i skrivande stund är han faktiskt 14 månader! Han utvecklas för varje dag som går, men jag tycker ändå att han är fruktansvärt långsam. Han går inte än (!!), han kan men så fort han inser att han inte har något stöd så POMP sätter han sig ner. Han har gått själv 2 meter då han var suuuuuperarg när jag skulle lämna han på dagis, som han också har börjat. Inte populärt från hans sida, mycke grin vid lämningar vilket ha gjort att jag faktiskt mått jätte dåligt, för det är inte kul lämna sitt barn gråtandes för han inte vill att jag ska gå. Men det har gått bättre och bättre! Han kan säga Mamma och kisse (tisse), han jävlat äääälskar att åka skoter med sin pappa! Fyfan vilket jäkla liv de blir då J måste ställa bort den eller att den inte vill gå mer (vi ha skaffat oss en lynx finlandia gammelhärk som famlijeskoter), höhö! Grin kalaaaas, grin kalaaaas!
Att vara ute överhuvudtaget tycker han mycke om, så det är ju en fördel på dagis när dom är mycke ute!  
Nalle Puh på film är en storfavorit, när man slår igång de på morron så skiner hela jäkla ungen upp! Fattar int hur man kan bli så betuttad i en film, för han ha sett samma film jaa.. säkert 2 månader i sträck. Nu ha ja faktiskt fixat lite nya filmer, för man blir ju lätt mongo som vuxen å se samma film miljoners gånger..
Vi på saltkråkan är också poppis, sen kommer Barnen i bullerbyn. Ja! Han får se mycke film, men det finns en anledning och jag kommer till den ;)

Nu i september/oktober så infann sig en känsla i mig att jag kanske ska göra ett grav. test!
Å mycke riktigt, de plussade så de skrek om de! :)
Så den 16 juni förväntas vi få en liten knodde till! Vi fick inte veta kön på UL å lika lycklig blev jag, för de mest spännande me de hela är ju att inte veta! :)
Ska bli riktigt kul, spännande och såklart är man livrädd för hur man ska kunna ta hand om två småbarn. För Timpobert är ju inte så fasligt gammal, han är 1 år å 7 månader då han får ett syskon, men det ska nog gå bra! Andra ha ju överlevt, så nog ska jag också göra de :) eller, vi ! :)

Det som jag inte är lycklig över för fem öre är att jag nu redan fått en släng av foglossning och rygg ont till förbannelse! Jag började ju om å jobba 7e januari, och jag blev halvtidssjukskriven redan efter en vecka. Och nu på torsdag bär de av till läkarn för att bli heltidssjukskriven. För jag fixar fan inte detta, har ju redigt tungt jobb.
Så en till grej som är ganska jobbigt är ju att när jag lyfter och ha mig så kommer ju sammandragningar som gör äckelont, det känns inte okej. Kan ju säga att jag känner mig gode jävla värdelös, men jag rår ju inte för de heller..
Det strålar ner i lår och i murrbenet, man vill bara grina. Ont i ljumskar så fort man rör benen och ryggen (svank och nedre del av rygg, övredel av rumpa) värker ständigt. Så jag måste tyvärr kasta in handduken redan nu, men folk ska då inte säga att jag inte har provat!
Jag lyfter ändå 20-30kg slang i axelhöjd typ 10-15 gånger per skift, sen klättra 3 meter upp på tankar och sitta länge och köra. Inte skonsamt mot en med foglossning, believe me..så DÄRFÖR blir de mycke tv tittande för lilleman då jag försöker ligga ner, det är som de enda som är "bekvämt", men det är fan inte bekvämt heller..

Hade planer på att sälja skotern också, eftersom jag är på smällen och lär knappast köra nå i vinter och inte sen heller på ett år eller två. Men nu tvekar ja.. funderar på att ge den till J så han ha nått å köra me på vatten. Men pengar behövs, kan jag säga! velarN! 

Ska ju såklart börja uppdatera om graviditeten också, men det gör jag i en annan kategori som sist :)

Här kommer lite bilder i spridda skurar från senaste tiden;

Småsnuvig lillplutt=)


Glad ettåring på självaste födelsedan! ;D


Paketöppning!


Minisim me pappa!


Julafton, å får sitta i tomtens knä! :)

Ungen va helnöjd när han fick ha kisse i vagnen! (jag har inte stoppa dit katten utan han hoppa dit själv!)
Jo föresten! Vi ha skaffa katt! haha :)

Superstolt kille på Nimbys!

bollhavet :)

Hittat storasyrrans slalompjäxor (han har mina gamla byxor på sig, som jag hade när jag var liten :))